Pisicutele - The Cats

Istoria si evolutia pisicilor

evolutia
Legatura de rudenie dintre pisicile noastre "de apartament" si felinele mari ca tigrul, leul, ghepardul, etc. este mai mult decat evidenta. Pun pariu insa ca nu banuiati ca pisicile au un stramos comun (foarte, foarte indepartat, ce-i drept...) cu ursii, cainii sau hienele pe nume: "miacis". Acest animal arata cam ca o nevastuica imensa si cutreiera pamantul acum cateva zeci de milioane de ani. O "ruda" ceva mai recenta este "Felis Lunesis" care a trait acum 12 mil de ani. Din aceasta specie a evoluat pisica salbatica africana care semana cu o pisica tarcata de dimensiuni ceva mai mari. Aceasta a fost domesticita de vechii egipteni si s-a transformat in ceea ce cunoastem in azi drept pisica domestica (Felis Catus), deci pisicuta ta mica si inofensiva este rezultatul a zeci de milioane de ani de evolutie si selectie naturala!

domesticirea

Primele pisici care au locuit in preajma asezamintelor umane au fost pisicile salbatice africane in perioada 3500 i.e.n, acestea fiind atrase probabil de numarul mare de rozatoare din hambarele cu grane ale egiptenilor. Ajutorul lor in controlarea numarului de rozatoare a fost foarte apreciat de egipteni, care, in timp, le-au introdus in centrul vietii lor culturale si religioase. Astfel, in jurul anului 1500 i.e.n. pisicile aveau statut de zeitati. Daca cineva omora o pisica era condamnat la moarte, iar cand pisicile mureau din cauze naturale, erau mumificate si indelung planse de care familiile in care au trait

Raspandirea in lume
Deja prin 1000 i.e.n si alte civilizatii domesticisera pisicile. Se crede ca pisicile au ajuns in Europa pe corabiile negustorilor fenicieni care au reusit sa le strecoare la bord, in pofida legilor egiptene care interziceau acest lucru. Pisicile i-au insotit si pe celelalte rute comerciale maritime ajungand si in Asia si in Americi unde au fost repede apreciate pentru calitatea lor de vanatori abili si insarcinate cu paza granelor si coconilor viermilor de matase. sus

istoria recentã
In evul mediu pisicile au fost insa catalogate drept simboluri ale diavolului, si pe masura ce persecutiile religioase se inteteau in toata europa, crestea si numarul de pisici ucise sau arse de vii pe rug impreuna cu stapanele lor, "vrajitoarele". In contrast cu aceasta perioada, "Renasterea" a fost perioada de "aur" a pisicilor.
In secolele XVI si XVII pisicile au devenit animale de companie foarte populare in toata lumea, fiind apreciate nu numai pentru calitatile vanatoresti.
Primul CatShow s-a tinut in 1871 in Londra.
In secolul XX pisicile au devenit din ce in ce mai pretuite si mai iubite. Pisicile s-au adaptat perfec la viata din oras, si conform unui studiu recent, se estimeaza ca in SUA pisicile sunt preferate cainilor ca animale de companie.

© Copyright 2004. All rights reserved. Contact: Lili - Iubitoarea De Pisici