Pisicutele - The Cats

Boli frecvente

Pisicile domestice sunt predispuse la o serie de boli cauzate fie de virusi, fie de bacterii. Din fericire majoritatea acestora pot fi combatute prin vaccinare. Pisicile mai pot suferi de infestari cu paraziti externi (pureci sau capuse) sau interni (viermi intestinali).
Purecii - indiferent de "anturajul" pisicii dvs., ea poate agata cativa pureci, mai ales daca iese frecvent afara. De retinut ca pentru a scapa definitiv de pureci, nu este de ajuns sa tratati pisica, trebuie deparazitata intreaga casa - covoarele, partea de jos a perdelelor si mai ales locul unde doarme pisica. Exista pe piata numeroase substante pentru deparazitarea pisicilor: zgarde, prafuri, spray-uri, sampoane. Nu folositi produse pentru caini deoarece multe din ele sunt toxice pentru pisici.

Acarieni de ureche (ear-mites engl.) Daca pisica se scarpina foarte energic, chiar lezand pielea din ureche, si daca isi scutura capul este foarte probabil sa fie infestata de acesti paraziti minusculi care se hranesc cu pielea moarta din urechea pisicii. Consultati un veterinar care va va prescrie niste picaturi pentru urechea pisicii.
Puii mai ales sunt predispusi la infectii ale aparatului respirator superior, infectii care pot fi chiar fatale. Pentru unele dintre ele s-au descoperit vaccinuri.

O boala foarte contagioasa si adesesa fatala este Panleukopenia (engl.) - o infectie a intestinelor. Simptomele incep brusc si se caracterizeaza prin diaree, vomitat. Vaccinarea este singura modalitate de control a bolii.

 

Virusul "leucemia pisicilor" (FeLV) este foarte contagios si periculos, se ia prin contact direct intre o pisica infectata si una sanatoasa. Simptome: pierdere in greutate, anemie, febra. O pisica infectata poate transmite virusul inainte de a manifesta aceste simptome. Testarea sangelui este o modalitate sigura de a detecta prezenta virusului. S-a descoperit un vaccin.

Peritonita infectioasa felina (FIP) este o boala care se manifesta prin distrugerea peritoneum-ului (strat invelitor al abdomenului). Cu toate ca boala este contagioasa, se pare ca unele pisici au capatat o imunitate naturala la aceasta. O pisica poate purta boala chiar daca nu manifesta simptome. Cand simptomele incep sa se manifeste insa, este prea tarziu, pisica nu mai poate fi salvata. Nu exista teste sigure 100% pentru depistarea bolii, dar s-a descoperit un vaccin.

Gripa pisicii - este o boala mai putin grava decat cele prezentate mai sus, foarte rar se intampla ca, dupa administrarea tratamentului, o pisica sa moara din aceasta cauza. Insa daca doriti sa va protejati pisica, exista pe piata mai multe tipuri de vaccinuri, pentru diferite tulpini ale virusului.

© Copyright 2004. All rights reserved. Contact: Lili - Iubitoarea De Pisici